Nieuwsbrief
Online lezen  |  Doorsturen

 
Prinsjesdag 2020 was een sobere dag, geen gekleurde hoedjes of Gouden Koets. Wel werden er zoals gewoonlijk de plannen gepresenteerd. Wat betekenen de diverse maatregelen voor de woningmarkt? Wij lichten er hieronder drie toe.
Overdrachtsbelasting doorstromer < 35 jaar naar 0%
Als je tussen de 18 en 34 jaar bent en een woning koopt voor eigen bewoning, kom je eenmalig in aanmerking voor de vrijstelling overdrachtsbelasting. Je hoeft dus geen starter te zijn om hiervoor in aanmerking te komen.

Tip 1: Heb je al gekocht en passeert de woning nog dit jaar, bijvoorbeeld in december? Dan kan het interessant zijn om met de verkoper te bespreken of de overdracht verplaatst kan worden naar januari 2021.

Tip 2: Val jij (of je partner) in deze leeftijdscategorie, heb je een koophuis en wil je groter wonen? Maak dan een afspraak om de mogelijkheden te bespreken om nu te verhuizen. Naast 'geen overdrachtsbelasting' is verhuizen mogelijk ook een goede manier om van een hoge hypotheekrente af te komen.

De overdrachtsbelasting voor een tweede woning voor bijvoorbeeld recreatie of een studerend kind gaat omhoog naar 8%.

Tip 3: Heb je plannen om een recreatiewoning in Nederland te kopen? Dan loont het om nog in 2020 de aankoop en de overdracht bij de notaris te regelen. De overdrachtsbelasting voor bijvoorbeeld een recreatiewoning van €150.000,- bedraagt in 2020 nog €3.000,- en stijgt naar €12.000,- in 2021.  



Minder hypotheekrenteaftrek en eigenwoningforfait
De hypotheekrenteaftrek voor de lagere en middeninkomens gaat met 0,25% omlaag omdat de eerste belastingschijf omlaag gaat. De gevolgen voor de netto maandlast zijn heel beperkt; het scheelt netto ongeveer een euro per maand. Maar vooral de hogere inkomens moeten rekening houden met de verlaging van de maximale hypotheekrenteaftrek van 46% naar 43%. Dat kan netto een paar tientjes per maand schelen en is uiteraard erg afhankelijk van de hoogte van de hypotheek en de hoogte van de rente.

Tip: Heb je een hoog inkomen en heb je oversluitplannen? Dan kan het interessant zijn om dat nog in 2020 te doen, omdat je aftrek van de boeterente en bijkomende financieringskosten 46% bedraagt in plaats van 43% (2021). Stel dat je boeterente en financieringskosten in totaal €20.000,- bedragen, dan bespaar je €600,- wanneer je voor het einde van dit jaar je hypotheek oversluit.

Het eigenwoningforfait gaat omlaag van 0,6% in 2020 naar 0,5% in 2021, wat een besparing van een paar euro per maand oplevert. Maar bedenk wel dat de WOZ-waarde van je woning ook stijgt, waardoor de besparing kleiner kan uitpakken.

Vrijstelling box 3 omhoog naar € 50.000
De vrijstelling voor de vermogensbelasting gaat in 2021 fors omhoog naar €50.000,- per belastingplichtige, terwijl dat dit jaar ‘slechts’ €30.846,- was. Een koppel mag dus in 2021  €100.000,- vermogen hebben, zonder vermogensbelasting te hoeven betalen.

Dat betekent dat in 2021 bijna een miljoen belastingplichtigen geen vermogensbelasting meer hoeven te betalen. Voor degene die wel vermogensbelasting moeten betalen gaat het tarief iets omhoog van 30% naar 31%.  



Actuele rentestand



Online lezen   |  Afmelden  |  Gegevens wijzigen